zájmový chov králíčků


VP verzus PP

05.02.2014 18:19

Možná to pomůže několika zájemcům o koupi králíčka. V poslední době jsou inzeráty plné zkratek a jak se v nich má laik orientovat?
začnu asi těmi nejpodstatnějšími fakty.
PP- oficiální rodokmen vydaný Českým svazem chovatelů jsou v něm údaje o datu narození, plemeni, tetovací čísla, informace o rodičích-plemeno, tetování, chovatel, ocenění z výstavy... Vždy je nutné se chovatele předem vyptat, zda má takový králíček šanci uspět na výstavě nebo jakou vadu či nedostatek třeba v nepřesné kresbě má aby pak nebyl kupující zklamán a mylně obviňoval chovatele z podvodu
 VP- výpis předků. Toto není oficiální listina. Píše si ho každý chovatel sám a je jen na jeho poctivosti co do něj uvede. VP se vydává králíčkům neuznaných plemen a není to žádný falešný dokument. Spíše pomáhá určit, jaké měl předky a kam se jeho chov ubírá. Také pomůže nechtěné příbuzenské plemenitbě.
Jak můžu jako laik poznat dobrý chov? Ideálně si chov před koupí prohlédnout. Vidět rodiče když je to možné a i sourozence pakliže nejsou už prodaní. Dobrého chovatele poznáte mimo jiné i tak, že nadále pomáhá a radí, i když už ušák odjel k novému páníkovi. Před koupí je třeba si králíčka prohlédnout, zda nemá ulepené oči, výtok z nosu nebo ulepené chlupy na vnitřní straně předních končetin - tím se pozná rýma. Nechat si ukázat zoubky jak vypadají a také jestli to vypadá tak jak má, kouknout na zadeček zda nemá ulepený. Když je to možné pustit ho volně prohlédnout a koukat zda běhá a nepadá třeba ke straně. Jestli se zvídavý nebo jen sedí a pochrupuje zoubkama (mohlo by ukazovat na počátek kokcidiózy).  Chov venku rozhodně není známkou množitelství nebo špatných podmínek. Spíše naopak je všeobecně známo, že králíčci žijící venku jsou odolnější a mají kvalitnější srst.
   Pak se do našich inzerátů neustále dostávají zkratky (aktuálně se nebudu zabývat pžřepisem zkratek v původním jazyce)
třeba WO -bílé uši
BA (modré oči)
BAT (vloha pro modré oči)
RT - vloha pro rex srst
VRT-pravděpodobně gen na rex srst
ST-gen na saténovou srst
VST-možný gen pro saténovou srst
CT-gen pro kašmírovou srst
LOT-vloha pro maličké uši tvaru lžičky
LO-maličkaté kulaté uši

To, že je chovatel registrovaný v klubu teddy králíčů neznamená, že je jeho chov třeba saténových nebo rex beránků též kontrolovaný a naopak když je někdo v klubu králičího hopu také to neznamená, že někdo kontroluje jeho chov, který nespadá do kategorie králičího hopu
 Bohužel ani to, že je člověk členem ČSCH (Český svaz chovatelů) neznamená, že jeho chov je perfektní
Proto je dobré předem si zjistit nějaké informace a udělat si dost času a chov si prohlédnout třeba nezávazně a podívat se jak to tam chodí.
Je třeba si uvědomit, že zakrslý beran saténový,rex a saténový rex není uznaným plemenem, ale i tak bychom se měli snažit zlepšit alespoň typ a trochu se nad sebou zamyslet. Když si koupím králíka s označením ML (mini Lop) a on mi z něj vyroste macek vážící 2 kg už asi jeho potomky nebudu označovat jako mini lop a budu se k tomu stavět zodpovědněji. Asi jako většina lidí miluji pestrost barev v hnízdě, ale co třeba se zaměřit a trochu vylepšit typ našich svěřenců? Kéž by mezi chovateli těchto králíčků fungovala trochu pomoc a ne jen jakýsi konkurenční boj. U teddy králíčků toto jde hodně kupředu. Z počátku (bohužel nevím kolik lidí bude toto číst a vzpomene si na začátky teddy králíků u nás) to bylo tak, že se sem importovalo vše, co byli zahraniční chovatelé ochotní poslat. Dost často to vypadalo tak, že z krabice koukala spíš zakrslejší forma angory s hodně se cuchající srstí a velikostí kolem 2 kg a ušima nad 7 cm. Od té doby uplynulo  jen pár let, a kde jsou? Kam se posunuli? Zkuste se jít podívat na nějakou jejich výstavu a sami uvidíte. V mnohém už by se mohli rovnat nebo přibližovat zakrslým králíčkům u nás chovaným. Uvádět pravdivé údaje včetně váhy a délky uší by mělo být v dnešní době samozřejmé, al ebohužel realita je také dost často někde jinde.

—————

Zpět